Activiteiten

Opleiding Lascoördinator EWCP-B

Datum woensdag 15 sep t/m dinsdag 11 jan 2022
Tijdstip 16:00 - 20:00 uur
Locatie Elektrolas Lastechniek BV
Adres Gompenstraat 9
Maximaal aantal deelnemers 9
.
Wordt er in je bedrijf regelmatig gelast in productie-, reparatie- of montage- werkzaamheden en huur je hier regelmatig een externe lascoördinator voor in? Dan kan het aantrekkelijk zijn om je eigen lassers met ervaring op te laten leiden tot lascoördinator. Na deze opleiding heb je een lascoördinator in huis die kan toezien op de kwaliteitsnormen van verschillende werkzaamheden op bedrijfs- of lassersniveau. Wij bij Elektrolas bieden de opleiding tot European Welding Coordination Personnel level Basic (EWCP-B) aan, die hiervoor is gemaakt. Het is een basiscursus die heel geschikt is voor verschillende mensen in de lasindustrie. Bij vele soorten functies kan het hebben van een diploma EWCP-B van toegevoegde waarde zijn; denk aan lasvoormannen, kwaliteitsmedewerkers, ontwerpers en tekenaars. Heb je interesse? Schrijf je dan in voor deze opleiding.
.

Bestemd voor
Ervaren lassers, lasvoormannen, kwaliteitsmedewerkers en inspecteurs die willen leren om zelf te kunnen toezien op certificeringen van lassers en bedrijven.

 

Wij vragen van de cursist ervaring in de volgende materiaalsoorten:

  • De type staalsoorten S235 - S355 (1.1, 1.2 en 1.4).
  • Austenitisch roestvaststaal (8).

Daarnaast vragen wij of de cursist op zijn cv aan kan tonen dat hij/zij minstens 4 jaar (recente) werkervaring heeft, die op hoger niveau ligt dan die van een lasser. De cursist heeft bijvoorbeeld al ervaring in het beoordelen van laswerk, werktekeningen, kwaliteitseisen en -documenten, en in het geven van werkinstructies. Twijfel je of jouw ervaring of die van je werknemer voldoet voor de opleiding? Neem dan vooral contact met ons op.

 

Inhoud

Onze opleiding tot lascoördinator is opgesteld volgens de richtlijnen van het NIL heeft een duur van 69 uur, inclusief seminars.

 

Blok 1: Lasprocessen en lasapparatuur

In het eerste blok wordt er gestart met een inleiding tot de lastechniek, waarna verder wordt ingegaan op verschillende processen. De elektrische boog, stroombronnen voor booglassen, TIG, MIG/MAG, booglassen met beklede elektroden, onderpoederlassen, boutlassen, snijden en andere lasnaadvoorbewerkingsprocessen komen uitgebreid aan bod.

 

Blok 2: Gebruik en gedrag van materiaal in lasconstructies

Daarna gaan we verder met ijzer-koolstoflegeringen, de aanduidingen van staal volgens Europese normen, het gedrag van constructiestaal in smeltlassen, warmtebehandelingen, constructiestalen, hoge sterkte stalen, scheuren in lasverbindingen zoals koudscheuren, warmtescheuren en lammellaire scheurvorming. Ook corrosievast staal (RVS) en destructief onderzoek (DO) van materialen en lasverbindingen worden behandeld.

 

Blok 3: Constructie en ontwerp

In dit blok bestuderen we de relevante informatie rondom lasnaadontwerp, waaronder de soorten verbindingen, waar lasnaadvormen afhankelijk van zijn, vervorming, lasposities en de symbolische weergaven van las- en soldeerverbindingen op tekening. Hierna gaan we in op de eigenschappen van statisch belaste constructies. Denk aan onder andere constructie-elementen, de eisen met betrekking tot lasverbindingen en voorbeelden van constructieve uitvoering.

 

Blok 4: Kwaliteitsborging fabricatie en toegepaste engineering

In het laatste blok wordt er nog uitgebreid ingegaan op kwaliteitsborging en kwaliteitsbeheersing. We behandelen kwaliteitsborging tijdens fabricage, krimp, spanning en vervorming, georganiseerde werkplaatsinrichting, gezondheid en veiligheid, niet-destructief onderzoek en reparatielassen, maar ook economie komt aan bod.

 

3 Seminars EN 1090-2

Tijdens deze seminars worden de praktische verantwoordelijkheden en taken van een lascoördinator uitgelicht.


De opleiding bevat daarnaast een tussentijds examen en als afronding een mondeling examen en eindexamen tot Lascoördinator onder toezicht en verantwoording van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Deze NIL-opleiding is ontwikkeld volgens de eindtermen van de European Welding Federation (EWF) guideline EWF 652: ‘Dedicated Knowledge for Personnel with the Responsibility for Welding Coordination to comply with EN 1090-2’. Dit betekent dat de opleiding Europees gekwalificeerd is. De opleiding is gericht op lascoördinatie binnen de staalbouw, dus voldoet aan de eisen voor executieklasse 2 van de EN 1090-2 en is opgesteld conform de EN ISO 14731.

Algemene informatie

Start:
Duur:
Tijd:
Locatie:

Inschrijven:

Woensdag 15 september 2021 (Week 37).
17 lessen (inclusief seminars)
16.00 - 20.00 uur. 
Elektrolas Lastechniek BV,
Gompenstraat 9 in Waalwijk.
Dit kan via onderstaand formulier.


Een aanwezigheid van 90% is vereist om deel te mogen nemen aan het examen.

Als je bent aangesloten bij Stichting OOM (Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking), dan zijn er mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor deze opleiding.

 

Heb je graag nog extra informatie? Neem contact op met onze Coördinator Scholing en Kwaliteitsbeheer via 0416-235036 of monique@elektrolas.com.
 


Online inschrijven voor deze activiteit is niet mogelijk. Inschrijven was mogelijk t/m 13-09-2021.
Aantal inschrijvingen: 6 personen
Maximaal aantal: 9 personen
Elektrolas Lastechniek BV
Gompenstraat 9
5145 RM Waalwijk

T +31 (0)416-235036
info@elektrolas.com

KvK 60942282
BTW NL854127781B01
Terug naar boven